Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare på jakt efter fladdermusspillning

Publicerad: 30 april 2019, 07:43

Fladdermöss reproduktionsperiod kan komma att påverkas på grund av klimatutvecklingen.

Foto: Anna Blomberg

Fladdermöss diet, och i sin tur reproduktionsperioden, kan förändras ju varmare klimat vi får. Nu söker forskare från Helsingfors universitet efter folk som kan bidra med fladdermusspillning för att få fram hur stor del klimatet spelar in i djurens mat- och reproduktionsvanor.


En finsk forskningsgrupp har påbörjat en undersökning för att utreda klimatförändringens påverkan på de Nordiska fladdermössens reproduktion. Nu letar de frivilliga över hela Norden som har tillgång till en fladdermuskoloni och kan tänka sig att samla in fladdermusspillning till forskningen. Genom spillningen ska forskarna fastställa hur fladdermusens aktiva säsong i Norden påverkas av klimatförändringar samt skillnader mellan fladdermöss i nordliga och sydliga förhållanden. Eftersom fladdermöss lever relativt länge, vissa arter uppemot 30 år, så är de ett bra exempel att studera för att få fram konsekvenserna av förändringar i klimatet.

De Nordiska fladdermössen är insektsätare och därför beroende av att det finns nog av energifyllda insekter där de lever. Därför vill forskarna analysera spillningen för att se hur dieten skiljer sig åt mellan olika arter i olika regioner och om mängden föda korrelerar med reproduktionsperioden.
— Vi vill studera om det sker en ekologisk misanpassning för fladdermössen just nu. Insekter, som har kortare livsspann än fladdermöss, kan anpassa sig bättre till klimatförändringar, vilket innebär att tidsperioden då det finns mest antal insekter kan skifta och inte hamna i enighet med tidsperioden då fladdermöss föds. Klimatförändring kan ha många olika sorters påverkan på fladdermöss, som deras diet, reproduktionsbeteende, dvala och sjukdomar. Men vi studerar hur vårvädrets förhållanden påverkar tiden för födsel samt chansen för överlevnad med tanke på sommartemperaturer, mängden regnvatten och insektsmängd, säger Kati Suominen, doktorand vid Helsingfors universitet och del av forskningsgruppen, till Aktuell Hållbarhet.

lilly.stefansson@bonniernews.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.