måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare pekar på att statliga utredningar har en inneboende miljöbrist

Publicerad: 23 februari 2016, 11:59

Att statliga utredningar varken behöver redovisa konsekvenser för miljön eller vad det kostar att inte genomföra olika miljöåtgärder bromsar miljöpolitikens utveckling. Det menar KTH-forskaren Mikael Karlsson.


Det statliga utredningsväsendet har en brist som får konsekvenser för miljöpolitiken, menar KTH-forskaren Mikael Karlsson som även är ordförande i European Environmental Bureau.
Enligt kommittéförordningen från 1998 ska statliga utredningar beskriva konsekvenser för det kommunala självstyret, brottsligheten, sysselsättningen, offentlig service, villkoren för små och stora företag, integrationen och för jämställdheten. Men det finns inga krav på att redovisa miljökonsekvenser, påpekar Mikael Karlsson i en intervju med Altinget.
I forskningen, som görs tillsammans med Karin Edvardsson Björnberg, ligger fokus på brister och faktorer som fördröjer den politiska beslutsprocessen inom miljöområdet. Att kommittéförordningen inte nämner miljö är en sådan, anser Karlsson.
Han pekar också på att utredningar, även miljörelaterade sådana som Miljömålsberedningens kommande betänkande, endast beskriver kostnader av olika miljöåtgärder och inte eventuella kostnader som uppstår av att inte genomföra åtgärderna.

Läs hela artikeln här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev