Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare: Så kan gäddfabriker öka bestånden i Östersjön

Publicerad: 21 september 2011, 11:46

I en ny avhandling visar en forskare att ”gäddfabriker” längs kusten är det bästa sättet att förbättra gäddbeståndet i havet.


Ämnen i artikeln:

Hav

Det är marinbiologen Olof Engstedt som i sin avhandling ”Anadromous Pike in the Baltic Sea” konstaterar att skapandet av gäddfabriker längs kusten är det mest ekonomiskt försvarbara och effektivaste sättet att förbättra gäddbestånden i Östersjön.

Östersjögäddorna har två olika strategier under sin lekperiod. Vissa går in i grunda vikar i havet medan andra väljer att vandra upp genom bäckar och åar för att leka i sötvatten. Levnadsförhållandena för gäddorna har emellertid försämrats i båda dessa områdestyper. Enligt Olof Engstedt är det svårt och kostsamt att göra restaureringsåtgärder, men det mest ekonomiska och effektiva sättet är enligt honom att återskapa tidigare lekområden i vattendrag som mynnar ut i havet – så kallade "gäddfabriker".
– Dock finns en stor kunskapslucka om gäddor som vandrar upp i sötvatten för att leka. Därför har jag i denna avhandling haft som mål att öka kunskapen om denna vandring, säger han.

En viktig fråga som Olof Engstetd ville besvara var förstås också om andelen gäddor som leker i sötvatten bidrar till bestånden i Östersjön. För att ta reda på detta undersökte han öronstenar – otoliter – på gäddor fiskade i havet. Dessa kan visa om gäddan är född i havet eller i sötvatten. Enligt Engstedts analyser så hade minst 45 procent av gäddorna i havet sitt ursprung från sötvattenmiljöer. Öronstenarna visade också att sötvattengäddorna vandrat ut i havet när de var 6 cm eller mindre, vilket tyder på att föryngringen i sötvatten idag är väldigt framgångsrik.

I Olof Engstedts forskning så rekonstruerades också tre våtmarker i anslutning till kustmynnande bäckar – gäddefabriker. Den våtmark som blev mest produktiv var en våtmark som fick svämma över befintlig gräsmark. Redan första året ökade yngelproduktionen från cirka 3000 till över 100 000.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.