Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare: Så kan vi försörja nio miljarder människor på jorden

Publicerad: 12 Oktober 2011, 18:06

En ny studie föreslår en fempunktsplan för att kunna försörja jordens växande befolkning. – Genom investeringar i en global omvandling till hållbart lantbruk har vi nu möjlighet att bromsa uppvärmningen av planeten, samtidigt som vi bygger motståndskraftiga samhällen och stärker välfärden, säger Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre och medförfattare till studien som publicerats i Nature.


"Vi kan klara av att producera tillräckligt med mat åt de nio miljarder människor som förväntas leva på jorden år 2050 utan att förbruka jordens naturtillgångar, men det förutsätter att vi anammar en mer hållbar strategi för livsmedelsproduktion."

Det är slutsatsen i en artikel som publicerats i Nature. Bakom artikeln står ett internationellt forskarteam där bland annat Johan Rockström ingår. Forskarna föreslår även en fempunktsplan för att kunna försörja jordens växande befolkning.

I ett pressmeddelande presenteras fem följande punkter:

Stoppa expansionen av jordbruksmark
Minskad skogsavverkning, särskilt i tropiska regnskogar, kan uppnås med hjälp av incitament såsom betalning för ekosystemtjänster, certifiering och ekoturism. Detta kan ge stora miljövinster utan att drastiskt minska jordbruksproduktionen eller den ekonomiska välfärden.

Minska skördegapet
Stora delar av Afrika, Latinamerika och Östeuropa har stora "skördegap" – regioner där jordbruksmarken inte når upp till sin potential för att producera mat. Att överbrygga dessa gap genom effektivare användning av befintliga grödor, förbättrade skötselåtgärder och förädling av nya växtsorter, skulle kunna öka den nuvarande livsmedelsproduktionen med nästan 60 procent.

Använd insatsmedel mer strategiskt
Nuvarande användning av vatten, näringsämnen och jordbrukskemikalier lider av det som forskargruppen kallar för ett "Guldlocksproblem", vilket innebär för mycket på vissa ställen, för lite på andra och sällan helt rätt anpassade mängder. En strategisk omfördelning av dessa värdefulla insatsmedel skulle avsevärt öka den nytta vi får ut från dem.

Förändrade kostvanor
Att odla djurfoder eller biobränsle på högklassisk åkermark, oavsett hur effektivt det görs, är ett slöseri med resurser och ett hot mot livsmedelsförsörjningen i världen. Att uteslutande använda odlingsmark för direkt livsmedelsproduktion skulle kunna öka antalet kalorier som produceras per person med nästan 50 procent.

Minska matavfallet
En tredjedel av den mat som jordbruket producerar slängs bort, kasseras eller äts upp av skadedjur. Att helt eliminera slöseriet från jord till bord skulle kunna öka andelen mat tillgänglig för konsumtion med ytterligare 50 procent.

I pressmeddelandet säger Johan Rockström, medförfattare till artikeln i Nature och chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och Stockholm Environment Institute följande.

– Jordbruket är den enskilt största orsaken bakom den globala uppvärmningen och förlusterna av ekosystemtjänster, men samtidigt är det nyckeln till människors välbefinnande i våra samhällen. Genom investeringar i en global omvandling till hållbart lantbruk har vi nu möjlighet att bromsa uppvärmningen av planeten, samtidigt som vi bygger motståndskraftiga samhällen och stärker välfärden, säger Johan Rockström,

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.