fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare sågar bullerberäkning för vindkraft

Publicerad: 13 september 2012, 08:44

Kritiserar Naturvårdsverket för att nyttja gamla metoder, skriver Gävle Dagblad

Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketBullerVindenergiVindkraft

Naturvårdsverkets bullerberäkningar för vindkraft bygger på otillförlitliga metoder. Det menar forskare vid Uppsala universitet som granskat planerna på att bygga 30 stycken 200 meter höga vindkraftverk utanför Hofors, skriver Gävle Dagblad.

”Det kan bli mindre buller men det kan också bli betydligt mer”, säger Ken Mattsson, docent i beräkningsvetenskap vid Uppsala universitet, till Gävle Dagblad.

Enligt forskarna är
Naturvårdsverkets metod som ligger till grund för prövningen inte tillförlitlig eftersom den inte tar nog hänsyn till atmosfärens påverkan, topografin och den samlade påverkan som blir följden när ett stort antal vindkraftverk sätts upp inom ett begränsat område.

Gränsvärdet för vindkraftsbuller i bostadsområden är 40 decibel. Men enbart temperaturer som varierar med höjdskillnader – ”atmosfärens påverkan” – kan vissa dagar påverka bullernivån 30 decibel uppåt eller nedåt.

Platsen för de planerade vindkraftverken utanför Hofors är mycket kuperad vilket betyder att risken för missar i de befintliga beräkningarna är stor.

– Vi har bland annat en gjort en jämförelse med matematiska och numeriska studier som visar att det kan bli väldigt stora fel, och det är svårt att veta åt vilket håll det slår. Jag skulle i alla fall inte lita på de här beräkningarna, säger Ken Mattsson till Gävle Dagblad.

Att göra en mer omfattande bullerundersökning är mer kostsamt och tidskrävande. Enligt Ken Mattson kanske det tar ett par dagar att utföra men det borde enligt honom inte vara något problem med tanke på den långa planeringstiden.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev