Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare ska sätta fart på biobränslet

Publicerad: 3 Februari 2009, 09:07

Biobränsle kan utnyttjas betydligt mer effektivt. Nu pumpas 41 miljoner kronor in i två nya projekt.


Två särskilt spännande projekt med syfte att förbättra förädlingen av biomassa för biodrivmedel har pekats ut av Energimyndigheten. Dessa tilldelas sammanlagt 41 miljoner kronor.

Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet kring den så kallade torrifieringsprocessen av biomassa, alltså att i extremt hög värme förvandla biobränsle till ett förädlat bränsle, har tilldelats 14 miljoner kronor.

I Örnsköldsvik har en byggandet av en utvecklingsanläggning, som ska ägas av Övik Energi och byggas tillsammans med företaget Bio Energy Development North, fått 27 miljoner kronor. Verksamheten i Övik Energi och forskningen vid Umeå Universitet är kopplad till varandra.

– Projektet är intressant då det handlar om att kunna använda råvaror som idag har svårt att slå sig in på marknaden. Blir det framgångsrikt kan energianläggningar byggas billigare och bränslet troligen även användas som råvara för förgasning och syntetisering till drivmedel, säger enhetschef Anders Lewald i en kommentar.

Flera värdefulla egenskaper hos biobränslet kan komma från torrefieringen, vilken görs i en syrefri miljö vid 200 – 300 graders värme, som att det får högre energidensitet, blir helt torr och därmed enkel att mala ner till matningsbart pulver.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.