söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Skogsbruk i norr ökar kollagringen

Publicerad: 1 februari 2022, 10:37

Brukad barrskog gör störst klimatnytta, enligt en ny forskningsrapport.

De delar av det norra barrskogsbältet som brukas mest gör också störst klimatnytta. Den slutsatsen dras i en ny internationell forskningsrapport.

Ämnen i artikeln:

Skog

AHr

Aktuell Hållbarhet redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


Kolförrådet i de mest intensivt brukade boreala skogslandskapen – barrskogar på det norra halvklotet – ökar medan det är relativt oförändrat i mindre intensivt brukade skogar, visar en ny internationell forskningsrapport.

Forskarna har analyserat inrapporterade data till FN:s klimatråd från länderna i det norra barrskogsbältet – Kanada, USA, Sverige, Finland och Norge – mellan 1990 till 2017.  

Under den analyserade perioden ökade kolförrådet i träden i de nordiska länderna med i genomsnitt 35 procent, enligt rapporten. 

Samtidigt var förändringarna betydligt mindre i länderna med mindre intensivt brukade skogar.  

”Resultatet motsäger tesen att skogsavverkning orsakar en så kallad 'kolskuld', som på sikt skulle leda till ett minskat förråd av kol. Rapporten stödjer alltså inte påståenden om att obrukade skogar gör störst klimatnytta”, säger Peter Högberg, professor i skoglig marklära på SLU som har lett arbetet med rapporten, i en kommentar. 

Det finns två viktiga orsaker till skillnaden i kolupptaget mellan brukade och obrukade skogar, enligt forskarna. Dels den höga tillväxten i de skötta skogarna, dels att skogsbränder är mer frekventa i skogarna som brukas i mindre omfattning, eller inte alls.

Rapporten är resultat av ett uppdrag som gavs vid ett ministermöte i Haparanda 2018 och som inbegrep sex länder: USA, Kanada, Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Uppdraget gavs till IBFRA, en organisation som förenar skogsforskningsinstitutioner i den boreala zonen och där SLU medverkar. Arbetet har skett inom ramen för det nationella skogsprogrammet i Sverige.

Läs rapporten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev