Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Skydda befintliga skogar och lyft lokalbefolkningens roll

Publicerad: 27 januari 2021, 10:59

Skogsavverkning på Borneo.

Foto: Getty Images

En naturskog binder 40 gånger mer koldioxid än en nyplanterad skog. Därför vill forskare nu att återplanteringsprojekt i första hand fokuserar på att skydda befintliga skogar.


Brist på engagemang i lokalsamhället är en av de vanligaste orsakerna till att klimatkompensationsprojekt med trädplantering misslyckas. Det konstateras i en vetenskaplig granskning i den vetenskapliga tidskriften Global Change Biology. 

Enligt artikeln som har rubriken ”Ten golden rules for reforestation to optimize carbon sequestration” är det också ytterst viktigt att först och främst arbeta med att bevara existerande skog och att skydda dessa skogars biologiska mångfald och ekologiska funktioner när skog ska användas som kolsänkor. Enligt forskarna tar naturliga skogar med hög artrikedom hand om fyrtio gånger så mycket kol som nya trädplanteringar. 

I artikeln drar forskarna också slutsatsen att det är av yttersta vikt att välja rätt område för återplantering av skog. Slutsatsen är att det är bättre att restaurera förstörd skogsmark än att skapa nya planteringar på exempelvis naturliga gräsmarker, savanner eller våtmarker som redan sedan tidigare har egna fungerande ekosystem. 

Forskarna rekommenderar också att återplanteringsprojekt planterar en blandning av arter, och helst arter som är typiska för det lokala naturliga skogsekosystemet.

Läs ”Ten golden rules for reforestation to optimize carbon sequestration” 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.