Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare slår larm om världens hav

Publicerad: 4 oktober 2013, 07:30

Världens hav håller snabbt på att förstöras och det beror inte bara på klimatförändringarna. Det varnar en sammanslutning av havsforskare för i en ny rapport.


-Nedbrytningen av livet i haven sker så vitt man vet snabbare nu än någonsin tidigare. Den förändring vi orsakar just nu är tio gånger snabbare än den sista stora utrotning som hände för 55 miljoner år sedan, säger Jon Havenhand, professor i marinekologi vid Göteborgs universitet till Sveriges Radio.

Enligt rapporten från organisationen IPSO, som är en sammanslutning av forskare och andra havsexperter, finns det många faktorer som hotar livet i haven, inte bara klimatet, som diskuterades på FN:s klimatkonferens förra veckan. Bland dem finns till exempel föroreningar, överfiske och övergödning. De leder till att haven blir allt surare, deras syrenivåer sjunker, och de blir allt varmare. Det, i sin tur, gör att allt fler arter hotas.

– Det är alarmerande eftersom de poängterar att om vi inte behåller koldioxidhalten i atmosfären, så hotar det världens korallrev, som är en väldigt viktig del i den globala marinekologin. Om vi ändrar havet så här snabbt, kan vi inte förlita oss på havet framöver, och det kan orsaka stora socioekonomiska problem för oss, säger Jon Havenhand till Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.