Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare: svenska klimatutsläpp mycket större än redovisat

Publicerad: 14 September 2011, 07:29

Den ekonomiska tillväxten har skett till priset av ökade utsläpp – inte minskade, skriver tre uppsalaforskare på DN debatt


Ämnen i artikeln:

Utsläpp

De svenska utsläppen av växthusgaser har ökat med cirka 20 procent under åren 1993 till 2005 – till skillnad från den officiella statistiken som visar på en minskning med 10 procent. Det beror på att svensk konsumtion inte räknas med ordentligt, skriver tre uppsalaforskare på DN debatt.

Deras undersökning är den första som studerat svensk klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv. Utsläppsökningen har bland annat orsakats av ökad konsumtion inom jordbruks- och livsmedelssektorn och inom transportsektorn där svenskarnas utrikesresor ingår.

Forskarna skriver att den svenska klimatpåverkan varit stigande under perioden hur man än räknar på det och att det inte som regeringen gör går att hävda att man frikopplat klimatpåverkan från den ekonomiska tillväxten.

”Det är nu dags för regeringen, miljöministern och andra svenska politiker att sluta prata om hur den svenska klimatpåverkan har minskat samtidigt som vi har haft en stadig ekonomisk tillväxt. Visst, vi har gjort bra ifrån oss i vår inhemska industri. Men den klimatpåverkan som det svenska samhället orsakat globalt genom sin konsumtion har inte minskat utan har tvärtom ökat. Detta är otvetydigt”  

skriver Mårten Berglund Kristofer Jakobsson  och Kjell Aleklett på Globala energisystem vid Uppsala universitet.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.