måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Svenskarna skulle svälta utan fossil energi

Publicerad: 14 november 2013, 11:47

Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI ) har studerat vad som skulle hända med den svenska livsmedelsförsörjningen om en plötslig krissituation plötsligt slöt tillgången på diesel, eldningsolja och mineralgödsel.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Slutsatserna som dras är att Sverige är kraftigt beroende av fossil energi och att det gör oss sårbara. Vid en 50 procentig minskning av tillförsel av fossil energi skulle Sverige snart svälta.

Ola Petterson på JTI har varit med och genomfört studien.
– Det vi gjort är en pilotstudie där vi tittar på vad som skulle hända om vi råkade ut för en snabb och oväntad brist på fossilt bränsle. Jordbruket är väldigt beroende av fossil energi, kanske i större utsträckning än andra branscher. Först gjorde vi en nulägesanalys där vi tittade på flöden av varor och energi, transporter och så vidare. Utifrån det har vi ställt upp tre scenarier, där vi tittar på vad som händer om den fossila energin skulle minska med 25, 50 respektive 75 procent. Därefter har vi gjort analyser av hur lantbrukare skulle agera och sedan flyttat fram konsekvenserna i kedjan till livsmedelsindustrierna som också i sin tur begränsas av en strypt tillförsel av fossil energi, säger Ola Petterson till Miljöaktuellt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev