Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: ”Sverige har uran och vi bör bryta den”

Publicerad: 11 februari 2010, 09:59

Enligt Bert Allard, professor i miljökemi, är det bara en tidsfråga innan den första svensa urangruvan öppnar. Samtidigt varnar han för att vi ännu inte har tillräcklig kunskap för att undvika utsläpp av tungmetaller.


Ämnen i artikeln:

ForskningKärnkraftUran

Det är i SR:s Vetenskapsradion som Bert Allard, professor i miljökemi vid Örebro universitet, berättar om planerna för storskalig svensk uranbrytning. Han är själv med och kartlägger forskningsbehovet kring uranbrytningen.
– Vi har uran i Sverige, ett behov av uran i Sverige, Europa och världen. Och det betyder att vi bör och tror jag kommer att bryta uran för eget behov och möjligen för export, säger han till Vetenskapsradion.

Enligt
Bert Allard är det bara en tidsfråga innan Sveriges första urangruva kan öppnas. Tillsammans med fem andra universitet har Bert Allart granskat kunskapsbehovet kring brytning av värdefulla metaller i bergarten alunskiffer. Bergarten finns rikligt i Sverige och enligt Vetenskapsradion har Sverige en av världens största obrutna uranfyndigheter. Och samtidigt som Allard och hans kollegor granskar kunskapsluckor håller över 20 bolag på för fullt med att leta uran i Sverige.

Bert Allard
varnar emellertid för riskerna med uranbrytningen. En eventuell storskalig brytning skulle ge enorma gruvrester. Rester som vi idag inte vet hur vi ska hantera för att de inte ska börja läcka tungmetaller som till exempel kadmium och arsenik till bäckar och vattendrag.
– Risken är väl ett att ett företag kommer in och gör miniminivå. Bryter det som är lätt tillgängligt och lämnar resten och vi får ett avfallsproblem. Och jag är inte säker på att myndigheterna som är ansvariga idag har den kunskapen eller har möjlighet att säga nej, säger Bert Allard till Vetenskapsradion.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ForskningKärnkraftUran

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.