söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Sverige måste dubbla ambitionerna för att nå åtagandet mot Parisavtalet

Publicerad: 10 juni 2020, 09:43

Varken Sveriges eller Storbritanniens klimatlagar är tillräckligt hårda för att länderna ska leva upp till sina löften i Parisavtalet, enligt ny studie.

Ämnen i artikeln:

Parisavtalet

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Varken Sveriges eller Storbritanniens klimatlagar är tillräckligt hårda för att länderna ska leva upp till sina löften i Parisavtalet. Det konstaterar Kevin Anderson, klimatforskare vid Uppsala universitet, som är är förstaförfattare till en ny studie i tidskriften Climate Policy. Trots att Sverige och Storbritannien har några av världens skarpaste klimatlagar måste de båda länderna enligt studien mer än fördubbla sina ambitioner för att kunna nå uppsatta mål.

”Vår analys är den första som med utgångspunkt i Parisavtalet och den senaste forskningen från FN:s klimatpanel kvantifierar de utsläppsminskningar som krävs inom Sverige, Storbritannien och andra industrialiserade länder”, säger Kevin Anderson i en kommentar.

I studien har forskarna granskat ländernas koldioxidbudgetar i förhållande till Parisavtalets 1,5-gradersmål och konstaterar att Sverige måste minska de nationella utsläppen omgående med 12 till 15 procent per år för att klara sina åtaganden mot Parisavtalet. Redan år 2035 måste Sverige, Storbritannien och andra rika länder nå nettonollutsläpp. Här har rapportförfattarna tagit hänsyn till det faktum att Parisavtalets skrivelser slår fast att rika länder ska vara de som vidtar de kraftfullaste åtgärderna för att minska utsläppen.

Läs ”A factor of two: how the mitigation plans of ‘climate progressive’ nations fall far short of Paris-compliant pathways” 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev