måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Sveriges klimatmål räcker för Parisavtalet – ”Utsläppen per capita under genomsnittet”

Publicerad: 8 december 2022, 10:33

Sveriges territoriella utsläppsmål är förenligt med 1,5-gradersmålet givet att det globala utsläppsutrymmet för koldioxid fördelas jämlikt per person och år, enligt en ny rapport från Chalmers. Foto: Getty Images/Harvepino

Så länge Sverige når uppsatta klimatmål ligger vi i linje med Parisavtalet. Men diskussionen om historiskt ansvar, konsumtionsutsläpp och andra länders utsläpp problematiserar bilden, menar forskare på Chalmers Tekniska Högskola.

Ämnen i artikeln:

Parisavtalet

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Frågan om vilka avvägningar som ska göras när ett land sätter sina klimatmål har diskuterats flitigt sedan Parismålets tillkomst. Nu pekar forskare på Chalmers Tekniska Högskola i en ny rapport på att Sveriges mål räcker till för att nå Parisavtalet, om ansvar tas för utsläpp tillbaka till 1990-talet. Samtidigt krävs hårdare mål om det historiska ansvaret ska gå längre tillbaka eller om utsläppen från konsumtionen ska vägas in.

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev