Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare tonar ner klimathotet

Publicerad: 7 april 2014, 09:37

Även om klimatförändringarna leder till att jorden blir varmare är de värsta katastrofscenarierna osannolika. Det säger klimatforskaren och meteorologen Lennart Bengtsson.


Ämnen i artikeln:

FnIpcc

Även om klimatförändringarna leder till att jorden blir varmare är de värsta katastrofscenarierna osannolika. Det säger klimatforskaren och meteorologen Lennart Bengtsson i en intervju i Dagens Industri Agenda.

Lennart Bengtsson är professor vid universitetet i Reading i England, och slutade förra året som chef för jordvetenskaperna på rymdforskningsinstitutet ISSI i Bern. Enligt DI Agenda har han arbetat en stor del av sitt liv i ledande klimatforskningsuppdrag utomlands.

Lennart Bengtsson menar att det är ett faktum att jorden blir varmare men trots en markant ökning av växthusgaserna sedan slutet av 1800-talet har temperaturen bara ökat med 0,8 grader.

– Temperaturökningen har skett i en oregelbunden takt med bland annat en period av obetydlig uppvärmning under de senaste 16 åren. Under denna tid har heller ingen uppvärmning av havsytan skett, säger Lennart Bengtsson till DI Agenda.

Han menar att den dagens klimatmodeller inte är tillräckligt avancerade för att visa den långsiktiga klimatkänsligheten.

-Men baserat på observerade data är den genomgående betydligt lägre än de värden på upp till 4 grader som förekommit i media, säger Lennart Bengtsson, som menar att medierna och vissa medlemmar av IPCC konsekvent överdrivet klimatförändringar och de extrema väderhändelser de för med sig.

– Här är det de vetenskapliga resultaten som först får ge vika, om de inte råkar vara dramatiska nog. Faktiskt är AR5 (FNs senaste rapport) mindre dramatisk än IPCC:s tidigare rapporter, då den tonat ner både klimatkänsligheten och extrema väderhändelser, säger Lennart Bengtsson.

Eftersom det inte är någon panik med jordens klimat finns inte heller någon anledning att ta till radikala metoder menar Lennart Bengtsson som istället tycker att den bästa lösningen är att ta god tid på sig och genomföra välgenomtänkta åtgärder, istället för att hitta på plottriga lösningar och satsa enorma resurser på exempelvis vindkraft.

– Vad vi behöver är fler ingenjörer och färre miljöaktivister. Man borde snarast satsa på utbyggd kärnkraft samt att så snabbt som möjligt ersätta kol med gas. Det finns på lång sikt ingen realistisk möjlighet att ersätta fossil energi med enbart förnybar energi, knappast ens i Sverige, i vart fall inte om man inte bygger ut de nu skyddade älvarna. Härtill kommer givetvis fortlöpande insatser för att reducera och effektivisera energianvändningen, säger Lennart Bengtsson till DI Agenda.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

FnIpcc

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.