Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare tror sig veta hur solpaneler sprider sig

Publicerad: 30 Oktober 2014, 11:04

Handlar om ”granneffekten”.


Om du installerar solpaneler på ditt hus, så ökar chanserna att din granne också gör det. I en ny studie, presenterad i The Journal of Economic Geography, visar forskare på mönstret i hur solpaneler under flera års tid har satts upp i Cennecticut i nordöstra USA.

Från början fanns bara solpaneler i några mindre kluster. Men följer man därefter utvecklingen går det att se att spridningen skett utifrån dessa kluster i vågliknande mönster.

Marcello Graziano vid University of Connecticut and Kenneth Gillingham vid
Yale frågade sig om detta berodde på att det rörde sig om mer befolkningstäta områden, men det visade sig fel då utbyggnaden gick snabbast i områden som inte var särskilt tätbefolkade. De frågade sig då om det handlade om rikare stadsdelar, men det visade sig också fel då det inte fanns något tydligt sådant samband.

I stället kom forskarna fram till att det till stor del handlar om ”granneffekten”. När ett hushåll får upp solpaneler på taket så ökar helt enkelt chansen att grannen gör samma sak.

Även om det finns andra bidragande orsaker som skattelättnader eller riktade kampanjer, så har liknande undersökningar som gjorts, bland annat i Kalifornien, kommit till samma slutsats – att granneffekten är avgörande för spridningen av solpaneler.

Mer information här och här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.