Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: Utsläppen av koldioxid ökar snabbt framöver

Publicerad: 22 november 2010, 12:02

1,3 procent. Så lite minskade världens utsläpp av koldioxid förra året enligt en ny studie. Det är mindre än väntat och forskarna tror nu på kraftiga ökningar av växthusgaser de kommande åren.


Ämnen i artikeln:

Forskning

De globala utsläppen av koldioxid minskade inte så mycket förra året som forskarna förutspått. Den slutsatsen dras i en ny studie från Global carbon project. Och trots minskningen var utsläppen under 2009 näst högsta under människans historia. I studien förutspår man också kraftiga utsläppsökningar de närmaste åren.

Fabriker i Kina. En ökad användning av kolkraft i utvecklingsländerna är en av de främsta orsakerna till att de globala utsläppen minskade mindre än vad forskarna räknat med.

Utsläppen har, som väntat minskat mest i de utvecklade länderna, som påverkats av den globala finanskrisen. I USA minskade utsläppen med 6,9 procent, i Storbritannien med 8,6 procent, i Tyskland med 7 procent, i Japan med 11,8 procent och i Ryssland med 8,4 procent – enligt The Guardian.

Enligt forskarna bakom rapporten beror den måttliga minskningen av de globala utsläppen under lågkonjunkturen på en ökat användning av kolkraft i utvecklingsländerna.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.