Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare välkomnar flygstrejken

Publicerad: 6 mars 2015, 08:20

– Flyget är en stor källa till utsläpp av växthusgaser. Står flygplanen minskar klimatpåverkan, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.


Ämnen i artikeln:

Flyg

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 6 mars.

Rockström debatterar den pågående pilotstrejken på Norwegian i P1 i Sveriges Radio med Lena Wennberg, miljöchef på Swedavia.

Enligt Rockström kan flygkonflikten bli en väckarklocka till ett klimatvänligare sätt att resa.

– Det handlar om att se värdet och vikten av att mycket snabbt transformera transportsektorn i stort och flygsektorn i synnerhet till förnyelsebara energisystem – till andra resvanor – som gör att vi minskar påverkan från flyget, säger han.

Det som händer är ett ypperligt tillfälle att tänka och ställa om till förnyelsebara transportmedel, resonerar professorn.

Lena Wennberg, miljöchef på flygplatsoperatören Swedavia, framhåller att arbetet med att begränsa fossila utsläpp från flyget är långt framskridet i Norden inom ramen för Fly Green Fund.

– Men det är viktigt att ha bra ekonomi i flygbranschen så att flyget har råd. I dag är förnybart drivmedel tre gånger så dyrt. Inget flygbolag har råd att ställa om, säger hon.

Rockström efterlyser en kolskatt som skyndar på utvecklingen till förnybart och som gör det lönsamt för flygindustrin. Men det avvisar Lena Wennberg, hon anser att en sådan skatt blir "mer piska än morot". Hon propagerar för andra incitament.

Lyssna på hela debatten här.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Flyg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.