Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare varnar för cancerfälla

Publicerad: 14 juli 2015, 07:32

Giftiga ämnen som antas vara cancerframkallande rinner rakt ut i naturen och grundvattnet från textilindustrins reningsverk och påverkar djur- och växtlivets DNA, enligt en ny avhandling.


Ämnen i artikeln:

GifterIndustri

Upptäckten har gjorts av bioteknik-forskare från Lunds tekniska högskola och de kräver nu att regelverket skärps.

Det handlar om mutagena och förmodligen cancerogena azofärgämnen som finns i avloppsvatten från en fabrik i Nederländerna. Samma slags färgämnen används på många fabriker runt om i världen, exempelvis i Indien och Turkiet där många av de stora textilindustrierna finns.

Vattnet släpps ut i sjöar och floder och grundvatten efter att textilierna färgats vid fabrikerna.

– Idag kontrollerar man inte om avloppsvatten innehåller sådana här mutagena ämnen före och efter rening. Det borde man göra, säger Marisa Punzi som nyligen lagt fram en avhandling i ämnet.

Proverna analyserade hon och hennes kollegor hemma i Lund.

– Vi testade några reningsmetoder i labbet och såg att de här mutagena ämnena är kvar i vattnet också efter konventionell rening. Det behövs en kombination av reningsmetoder för att fullständigt ta bort de farliga ämnena, säger hon.

Mellan 2 och 50 procent av färgämnen fastnar inte på textilerna utan sköljs bort.

Det är möjligt att utveckla tekniker som till rimligt pris kan filtrera bort och bryta ner de giftiga substanserna, enligt Marisa Punzi.

Hon och flera kollegor har under flera år utvecklat tekniker för att effektivt rena textilindustriella vatten. Med deras teknik gör mikroorganismer grovjobbet. Slutsteget utförs i två varianter som baseras på användning av ozon respektive fotokatalys med peroxid. Initiativet kom från Bo Mattiasson, professor emeritus i bioteknik, efter ett besök i Indien.

Fördelen med denna teknik är att den blir billigare jämfört med andra metoder med samma effektivitet. Än så länge finns den dock inte utanför labbet – för det krävs att någon utvecklar tekniken, exempelvis ett företag, och att lagstiftningen stramas upp.

Hade det funnits särskilda krav på att rena vattnet hade textilindustrin förbättrat reningsmetoderna, konstaterar forskarna. Vid produktion av ekologiska kläder finns inte denna problematik.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

GifterIndustri

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.