Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare varnar för massutrotning av livet i haven

Publicerad: 19 Januari 2015, 11:41

Men det finns fortfarande hopp, visar ny studie.


En forskargrupp har i en studie som nyligen publicerats i tidskriften Science sammanställt material från ett stort antal källor om situationen i världens hav. Resultatet är både nedslående och hoppingivande, skriver The New York Times som intervjuat flera av forskarna.

Människan på väg att ställa till det ordentligt i haven. Det handlar enligt forskarna om överfiske och bottentrålning, gruvdrift på havsbotten, känsliga ekosystem som mangroveskogar som ersätts av fiskodlingar, valar som allt oftare kolliderar med containerfartyg, och inte minst klimatförändringarna som leder till både varmare och surare hav.

Malin L. Pinsky, marinbiolog vid Rutgers University i New Jersey, som deltagit i studien liknar situationen med att fiskarna i ett akvarium inte skulle bli så glada om man skruvade upp värmen och hällde syra i vattnet.

– I själva verket är det vad vi gör med haven, säger Malin L. Pinsky till The New York Times.

Samtidigt finns det tid kvar, faktiskt mer tid än vad forskarna har trott, att undvika en fullständig katastrof. Bästa receptet är att freda stora havsområden från mänsklig aktivitet så att djurlivet ges en chans att återhämta sig. Det är även helt avgöande att utsläppen av koldioxid börjar minska på global nivå.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.