Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare varnar för miljökollaps

Publicerad: 7 Juni 2012, 07:19

Bara två veckor före toppmötet i Rio går 22 framstående forskare ut och varnar för att flera av planetens ekosystem kan kollapsa redan detta århundradet.


Det är i tidskriften Nature som 22 framstående biologer och ekologer varnar för att klimatförändring, miljöförstöring och befolkningstillväxt kan leda till kollaps av ekosystemen redan det här århundradet.

Idag har människan använt runt 43 procent av planetens isfria markyta för att till exempel plantera grödor och bygga städer och vägar. Enligt forskarna närmar vi oss i rask takt en situation där människan påverkat mer än hälften av markytan och enligt flera studier kan just 50-procentgränsen vara den brytpunkt där de ekologiska systemen kollapsar. Enligt forskarna närmvar vi oss därmed en tidpunkt där flera arter snabbt kommer att dö ut.

I New York Times
säger makroekologen James H. Brown att de här resultaten verkligen skrämmer honom.
– Vi har skapat en enorm bubbla av befolkning och ekonomi. Om man räknar på den data som finns ser man direkt att det inte är hållbart. Man inser att bubblan antingen kommer att pysa ut mjukt, eller så kommer den att spricka.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.