Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare vill se lagliga smartpiller

Publicerad: 11 December 2008, 09:09

Mediciner som Adderall och Ritalin kan användas för att förbättra en persons kognitiva förmågor och nu vill en rad forskare att de ska få användas utan recept.


Mediciner som Adderall och Ritalin används för att behandla ADHD, men många har också upptäckt att läkemedlen kan användas för att förbättra de kognitiva förmågorna hos dem som inte lider av ADHD. Det har lett till att det växt fram en svart marknad för Adderall och Ritalin. Sju forskare föreslår nu i en artikel i Nature att det ska gå att köpa medicinerna receptfritt.

Deras argument är att vuxna borde själva få bestämma om de vill ta droger som kan hjälpa dem få ut mer av sina hjärnor. Det handlar då i första hand om att man kan koncentrera sig bättre, få bättre minne samt behandla information effektivare. Nya mediciner som Modfinil ska också hjälpa folk vara vakna långa perioder utan att deras beslutsfattande försämras av trötthet. Enligt forskarna så använder redan sju procent av studenterna på amerikanska universitet ”smartpiller”.

Att mixtra med hjärnan är förstås känsligt och forskarna menar att det krävs mer forskning för att visa vad som händer när pillren används till annat än att behandla ADHD. I grunden tycker dock forskarna att pillren ska få användas så länge det inte finns några tecken på att de skulle vara skadliga. Vuxna människor bör enligt dem få använda pillren under eget ansvar.

Sedan finns det också en rad moraliska betänkligheter som exempelvis om en arbetsgivare ska få kräva att anställda använder piller för att hålla sig vakna undre nattskiften. Forskarna menar dock att det går att skapa regler som anger hur och när pillren får användas i yrkeslivet.

Att det finns de som inte riktigt håller med om det här är förmodligen en stor underdrift så vi lär få uppleva en het debatt om smartpillrens vara eller icke vara under de närmaste åren.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.