Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare vill se sänkta torskkvoter

Publicerad: 11 augusti 2014, 10:23

Tillväxten hos bestånden i Östersjön har stannat av.


Torsken i Östersjön bli allt magrare och kortare, samtidigt som tillväxten i bestånden har stannat av. Det här oroar forskare som nu vill se sänkta fiskekvoter framöver.

Dagens Nyheter har pratat med Henrik Svedäng, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som förklarar hur situationen kunnat uppstå:

– Utvecklingen hänger ihop med att man lyckats skydda den mindre fisken genom att öka maskstorleken i fiskebåtarnas trålar och garn. I och med att dödligheten minskat bland de mindre blir det väldigt många små torskar i Östersjön. Det verkar som om de inte hittar tillräckligt mycket mat.

Internationella Havsforskningsrådet (ICES) har rekommenderat en halvering av fiskekvoterna för torsken nästa år, något Henrik Svedäng välkomnar.

– Det är vettigt att man försöker minska fisketrycket, säger Svedäng till Dagens Nyheter.

I slutändan är det dock politikerna som avgör vad det blir för kvoter framöver. Enligt DN väntas EU-kommissionen presentera ett förslag först om några veckor, och det är sedan i mitten av oktober som EU:s jordbruks- och fiskeministrar fattar det avgörande beslutet om kvoterna för nästa år.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.