Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskare: ”Vindkraft är inte förnybart”

Publicerad: 31 mars 2011, 07:32

Att bygga den vindkraft som krävs för att ersätta fossil energi kan åstadkomma lika mycket skada på klimatet som utsläpp av växthusgaser och global uppvärmning, hävdar forskare.

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Kraften från vind och vågor ses ofta som så ofantlig att människan knappast skulle kunna påverka den. Den uppfattningen är emellertid fel. Det menar i varje fall fysikern Axel Kleidon vid Max Planck Institute for Biokemi i Tyskland som räknat på hur energimängden i atmosfären skulle påverkas vid en massiv utbyggnad av vind- och vågkraft. Enligt Axel Kleidon är det nämligen en missupfattning att vind- och vågenergi är verkligt förnybara energikällor.
– Bygg tillräckligt mycket vindkraft för att ersätta fossila bränslen så kommer vi att allvarligt tömma ut den energi som finns tillgänglig i atmosfären, vilket skulle kunna få väl så allvarliga konsekvenser som global uppvärmning, säger han till tidningen New Scientist.

Vindkraft – en ändlig energikälla?

Axel Kleidons provokativa påståenden bygger på det faktum att energin från vind- och vågkraft ursprungligen kommer från solen, som i sin tur genom termodynamik driver jordens vindar och strömmar i haven. Termodynamikens lagar säger att bara en väldigt liten del av den energi som når jorden från solen blir användbar energi i form av vind- eller vågkraft. Den största delen av energin från solen försvinner i värme, vilken är svår att utnyttja av människan.

Idag använder människan bara runt 1 tiotusendel av all den energi som når jorden från solen. Men den siffran är enligt Axel Kleidon emellertid missvisande. Istället, menar han, borde vi se på hur stor del av den användbara energin i termodynamiken som finns tillgänglig, hur mycket av den tillgängliga energin vi använder och hur vår användning påverkar atmosfären.

Människor använder enligt Kleidon idag runt 47 terawatt, mestadels genom att bränna fossila bränslen och skörda odlade plantor. Vidare hävdar han att den energimängden motsvarar mellan 5 och 10 procent av den från solen och termodynamiken tillgängliga energin. Skulle vi ersätta fossila bränslen med vindkraft skulle det enligt Alex Kleidon därför få stora konsekvenser för atmosfären.
– Storskalig exploatering av vindkraft skulle oundvikligt leda till ett avtryck i atmosfären. Eftersom vi dessutom använder mer och mer användbar energi varje år så tömmer vi ut reserven, menar Axel Kleidon.
Att tömma energireserven från vinden leder enligt Kleidon dessutom till att effekten i vindkraften minskar i samma takt som man bygger ut den.

Axel Kleidon publicerar inom kort sina slutsatser i Philosophical Transactions of the Royal Society. I en artikel i New Scientist får han  stöd från ett antal klimat- och resurs-forskare som menar att Alex Kleidons tes är intressant och möjligtvid också av stor vikt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev