Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskare: Vinterklimatet styrs av snabba förändringar

Publicerad: 11 Augusti 2009, 12:11

Ny forskning vid Göteborgs universitet visar att vi just nu befinner oss i en varm klimatperiod. Och att övergången mellan klimattyperna ofta är abrupt. – För att vi ska förstå på vilket sätt globala klimatförändringar påverkar måste vi förstå hur klimatet varierar på den regionala skalan, säger Christin Eriksson vid Institutionen för geovetenskaper.


Ämnen i artikeln:

ForskningÖstersjön

Christin Erikssons forskning bygger på några av världens längsta klimatdataserier med uppgifter om lufttemperaturer och isförhållanden i Östersjöområdet de senaste 500 åren. Med hjälp av nya statistiska metoder kan Christin nu visa att vinterklimatet i Östersjöområdet har varierat mer under de senaste 500 åren än vad som tidigare kunnat påvisas.

Enligt Christin Eriksson befinner sig Sverige just nu i en varm period. Det överraskande är att studien tydligt visar att övergången mellan de olika klimattyperna skett snabbt. Studien stärker därmed forskarnas uppfattning att vinterklimatet styrs av snabba förändringar.

Christin Erikssons forskning tittar också på Östersjöns maximala isutbredning och flodtillförsel över tiden. Resultaten antyder att en framtida temperaturökning kan leda till minskad färskvattentillförsel i söder och en ökad färskvattentillförsel i norr. Detta kan i sin tur få stor betydelse för Östersjöns saltbalans och på så sätt påverka Östersjöns känsliga ekosystem.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ForskningÖstersjön

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.