Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskarlarm: 80 procent av abborrarna på väg att byta kön

Publicerad: 23 april 2010, 05:16

Mer än 80 procent av aborrfiskarna av hankön har börjat anta hormonella karaktärsdrag hos honfiskar – som att producera ägg. Orsaken uppges vara en kemisk cocktail man hittat i flodvattnet.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Det är i den största floden utanför Washington, Potomac-floden,  som forskare upptäckt att mer än 80 procent av aborrfiskarna av hankön börjat en märklig omvandling och anta allt mer feminina karaktärsdrag – som att producera ägg. Orsaken uppges vara de utsläpp i floden som orsakat en "kemisk cocktail", skriver The Guardian om det forskarlarm som rapporderades på onsdagen.

Forskarna tror att de mer eller mindre tvåkönade fiskarna påverkats av medicinrester som till exempel p-piller, samt från andra kemikalier som man funnit i ett stort antal vattendrag runt om i USA.

Smallmouth bass

Nu efterfrågar man mer forskning om vad det är som skapar deformationen hos fiskarna.
– Vi har inte lyckats identifiera någon enstaka kemikalie eller någon enstaka källa. Vi försöker nu ta reda på exakt vilken eller vilka kemikalier som är viktiga här, säger Vicki Blazer, fiskbiolog vid myndigheten US Geological Survey, till The Guardian.

Vicki Blazer
säger att det mesta pekar mot att det är själva mixen av kemikalier som orsakat defornationen. Och att det troligtvis både handlar om kemikalier som används i hemmen och kemikalier från industrin och jordbruket. Själv misstänker hon i första hand olika gödnings- och bekämpningsmedel från jordbruket.

Runt fem
miljoner människor bor i Washington-området och 90 porcent av dem får sitt dricksvatten från Potomac-floden. Mycket tyder emellertid enligt forskarna på att det här inte är en isolerad företeelse i Potomac-floden. I en tidigare studie från US Geological Survey hittade man liknande deformationer i en tredjedel av de 111 vattendrag man undersökte runt om i USA – däribland stora floder som Mississippi och Rio Grande. Man hittade deformationer i flera fiskarter. Men vanligast var det bland olika abborrfiskar.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.