Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskarlarm: Jättekrabba slår ut allt djurliv i Antarktis

Publicerad: 8 September 2011, 06:01

Forskare har tidigare varnat för att kungskrabbor skulle ta över och slå ut ekosystemen i antarktis allt varmare vatten de närmaste hundra åren. En nytagen video visar emellertid att jättekrabban redan invaderat området. Se filmen här.


Enorma krabbor, över en meter stora, har invaderat djupen kring sydpolen. Jättekrabban, eller kungskrabban, har slagit ut allt lokalt djurliv och hotar nu att helt förstöra de ekosystem som utvecklats under 14 miljoner år. Det rapporterar New Scientist.

För tre år sedan förutspådde forskarna att de djupa vattnen i den södra oceanen skulle invaderas av kungskrabbor då vattnens temperaturer ökade. Då trodde forskarna emellertid att det skulle ta uppemot 100 år innan invasionen var fullskalig.

Nu visar emellertid en ny video som tagits av en fjärrstyrd ubåt att mer än en miljon krabbor av arten Neolithodes Yaldwyni redan koloniserat en stor hålighet i Antarktis kontinentalsockel. Videon visar hur krabborna förstör känsliga sediment på botten vilket i sin tur slår ut habitaten för andra arter som lever där. Kungskrabban är också känd för sin enorma aptit och ett antal undervattensväxter har helt försvunnit från de områden som krabborna invaderat. Kungskrabborna äter också gärna sjöstjärnor, som tills nu stått för en viktig basföda för många av de större djuren som lever i antarktis vatten.

Området där krabborna filmats ligger mellan 1400 och 950 meter och vattnet där håller vanligtvis en temperatur på 1,2 grader celsius – vilket är för kallt för kungskrabban. Det senaste åren har temperaturen emellertid ökat till 1,47 grader – vilket tycks vara tillräckligt för att kungskrabborna ska frodas.

Här kan du se delar av videon:

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.