Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskarlarm om slutförvaring

Publicerad: 12 juni 2015, 07:26

Trots att kärnavfallet ligger på 420 meters djup är riskerna överhängande, visar nya rön.


Det här artikeln publicerades i omvärldsbrevet Miljöaktuellt Idag den 12 juni.

Åbo universitet varnar för stora risker med slutförvaringen av kärnavfall i finska Olkiluoto. Enligt forskarna hotar permafrost i framtiden nå slutförvaringsgrottan.

De nya rönen presenteras i en internationellt ansedd publikationsserie och avfärdar samtidigt tidigare forskning om istidscykeln för Skandinavien med fokus på södra Finland. Uppgifterna om permafrostens inverkan gör att slutförvaringen av kärnavfall i området ”grundligt utvärderas på nytt”.

– I Olkiluoto har man försökt placera det högaktiva kärnavfallet på 420 meters djup dit permafrosten inte når, men i ljuset av de nya resultaten räcker inte detta djup, säger professor Matti Räsänen, som lett forskningen.

Han konstaterar att den expertis som medverkat i planeringen av slutförvaringen av kärnavfall inte rättat till ”felaktiga uppfattningar” och att den nya forskningen ”ändrar radikalt utgångspunkterna för att slutförvaringen av Olkiluotos kärnavfall ska lyckas”.

Läs hela artikeln här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.