Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskarna säger ifrån: dags att universiteten minskar flygandet

Publicerad: 27 oktober 2015, 09:41

Nu går 56 forskare världen över ut med ett gemensamt upprop för att den akademiska världen ska leva mer som den lär.


Den här artikeln publicerades den 27 oktober i Miljöaktuellt Idag.

Huvudbuskapet från de 56 forskarna är att universitetens flygresor måste minska.

Till Upsala Nya Tidning säger en av undertecknarna, David Jansson, docent i kulturgeografi vid Uppsala universitet, att det blir ironiskt när forskare skriver om klimatförändringarna som ett problem och samtidigt gärna reser med flyg till konferenser runtom i världen.

Forskarna vänder sig i sitt upprop både till universitet och till de akademiska organisationer som anordnar konferenser och möten. När det gäller universiteten vill forskarna att dessa ska ta med allt jobbrelaterat flygresande, även de resor som andra betalar, i sin miljörapportering och även sätta miljömål för minskat resande i luften. Hur mycket de interna flygresorna ska kapas ska avgöras av klimatvetenskapen, slår forskarna fast. Akademierna ska även använda sitt inflytande för att minska beroendet av flyg vid konferenser.

Den andra delen av uppropet vänder sig till de akademiska organisationer som arrangerar forskarmöten och konferenser. Här uppmanar uppropets undertecknare till att mäta och rapportera arrangemangens miljöpåverkan. De vill också att arrangörerna ska minska flygresor i stort och publicera data för att öka jämförelserna mellan olika aktörer.

Läs mer på uppropets hemsida.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.