Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskarna utreder vulkanens klimat- och miljöeffekter

Publicerad: 19 april 2010, 13:50

Att vulkanen Eyjafjallajökul påverkat världen råder inget tvivel om. Men hur, och om, vulkanutbrottet påverkar klimatet och miljön är något som forskare just nu försöker ta reda på.


Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Stora mängder vattenånga och aska väller fortfarande ut ur den isländska vulkanen Eyjafjallajökul. Och i norra Europa har flygtrafiken i snart en vecka mer eller mindre stått still. Och frågan blir hur, eller om, vulkanutbrottet kommer att ha några effekter för den globala uppvärmningen och vårt klimat.

Enligt Markku Rummukainen, klimatexpert på SMHI, kommer själva flygstoppet inte att innebära någon märkbar skillnad för den globala uppvärmningen.
– Klimatmässigt är detta flygstopp en bisak i det stora hela. Flygtrafikens utsläpp är absolut inte oväsentligt för klimatet, men en veckas flygstopp har inte särskilt stor påverkan.

Men vulkanutbrott kan påverka jordens klimat på andra sätt. Vid kraftiga utbrott kan stoft och gaser från vulkanen nå mycket höga höjder och då något minska den mängd solstrålning som når jordytan. Det ger en viss avkylande effekt som kan vara i ett par år. Men enligt Markku Rummukainen krävs ett kraftigare vulkanutbrott än det som nu råder för att det ska kunna ske.
– För att det ska bli någon märkbar effekt, måste det handlar om en höjd på över 10-11 kilometer. Molnet vi nu har ligger någonstans mellan 4 och 10 km upp i atmosfären. Det gör att stoftet kommer att tvättas ut med nederbörden i loppet av några veckor.

Förutom vattenånga och aska, kommer det vid ett vulkanutbrott även ut gaser som svaveldioxid och koldioxid. Men enligt Markku Rummukainen är de koldioxidmängder som brukar komma ut ur sådana här vulkanutbrott avsevärt mindre än de globala utsläppen som människan orsakar.

I atmosfären omvandlas svaveldioxiden till svavelsyra som med vindarnas hjälp i slutändan kan hamna i regnet. Väl nere på jorden kan svavelsyran ha en försurande effekt i naturen. Men enligt Lennart Robertsson, luftmiljöforskare och meteorolog på SMHI, är det i dagsläget svårt att avgöra hur stor den försurande effekten av vulkanutbrottet kan bli.
– Än så länge cirkulerar partiklarna fortfarande runt ovanför regnmolnet. Hur och om de sedan kommer att blandas med regnmolnet beror helt på hur kraftiga vindarna är.

Enligt Sten Laurin, meteorolog på SMHI, kommer ett lågtryck med nederbörd att nå södra Götaland under tisdagen och Götaland och Svealand under onsdagsdygnet.
– Ett lågtryck ökar förutsättningarna för att de partiklar som rör sig i atmosfären förenas med vattnet i regnmolnet, men hur mycket svavelsyra som kommer att falla ner med regnet är svårt att förutspå.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.