Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskarsverige i desperat klimatupprop till politiker – 1944 underskrifter: ”Vi är arga och förtvivlade”

Publicerad: 25 augusti 2022, 09:14

Nu larmar forskare och anställda vid Sveriges lärosäten, eftersom politikerna agerar stick i stäv mot klimatkrisens realiteter.

Foto: ronniechua

Nu reagerar forskarvärlden på bristen på klimatpolitik mitt i en pågående klimatkris. ”Vi måste tro att det handlar om flagrant aningslöshet, för alternativet vore att politikerna struntar i att hantera klimatkrisen, eller säljer sig för att kortsiktigt vinna röster”, skriver undertecknarna av uppropet.


Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikVeckobrevToppnyheter fredag

Politikerna måste ta krisen på allvar. Det kräver 1944 forskare och anställda vid svenska lärosäten i ett upprop i Aftonbladet.

”Som forskare och medborgare är vi arga och förtvivlade över den senaste tidens utveckling. Vi ser hur en majoritet av våra politiska partier överger klimatpolitiken och i stället föreslår eller genomför politik som går stick i stäv med Parisavtalet och Sveriges klimat- och miljömål”, skriver de.

Majoriteten av partierna får underkänt av forskarna:

”De flesta partier säger sig ha en klimatpolitik, men samtidigt fortsätter politikerna att lova att alla ska få allt. Det svenska forskarnätverket Researchers Desk har räknat på partiernas klimatmål, och resultatet ger en djupt deprimerande bild: sex av åtta partier missar helt Parisavtalets 1,5-gradersmål där hänsyn tagits till avtalets rättviseaspekt.

Vi måste tro att det handlar om flagrant aningslöshet, för alternativet vore att politikerna struntar i att hantera klimatkrisen, eller säljer sig för att kortsiktigt vinna röster”, skriver undertecknarna av uppropet.

Läs debattartikeln 

Sten Sjögren

Reporter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.