Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskaruppropet: ”Agera mot befolknings- och konsumtionsökningen nu”

Publicerad: 14 Juni 2012, 08:04

Beslutsfattarna på Rio+20 måste agera mot befolknings- och konsumtionsökningen i världen. Det menar 105 ledande vetenskapliga institutioner i ett gemensamt upprop på torsdagen.


Ämnen i artikeln:

Rio+20

Miljötoppmötet Rio+20 är under uppsegling och forsknigsetablissemanget försöker nu sätta press på beslutsfattarna. 105 vetenskapliga institutioner står bakom ett upprop där de kräver att besltusfattarna måste hantera problemen med befolkningsökning och konsumtionstillväxt. Det rapporterar The Guardian.

De vetenskapliga institutionerna påminner beslutsfattarna på Rio+20 att befolkningsmängd och konsumtion är de avgörande faktorerna för hur hårt planetens resurser nyttjas och att det är dessa frågor som avgör om Jorden kommer att kunna möta behovet av föda, vatten, energi och andra resurser.

I uppropet kräver forskarna att rika länder radikalt måste transformera befolkningens ohållbara livsstil och att mer krut måste läggas på att erbjuda människor preventivmedel i utvecklingsländerna. I uppropet menar man också att det finns ett politiskt tabu för att hantera dessa två extremt viktiga frågor, och att vi nu måste gå vidare.
– Befolkning och konsumtion är två frågor som alldeles för länge stått utanför beslutsfattarnas agenda, på grund av dessa frågor är politiskt och etiskt känsliga. Det här är två frågor som påverkar både utvecklade länder och utvecklingsländer, och vi måste ta ansvar för dem tillsammans, säger Royal Societs Charles Godfray till The Guardian.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Rio+20

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.