Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskarvarning: Vulkanutbrott orsakar långvariga effekter på klimatet

Publicerad: 17 november 2015, 05:00

Wikipedia

Kraftiga vulkanutbrott på höga breddgrader påverkar det globala klimatet under flera decennier, visar en ny studie från Stockholms universitet.


– Vår studie visar, för första gången, att kraftiga vulkanutbrott på höga latituder har stor inverkan på det globala klimatsystemet under flera decennier, säger Francesco Pausata, postdoktor vid Meteorologiska institutionen, Stockholms universitet, i ett pressmeddelande. 

Hittills har forskare fokuserat på de kortsiktiga effekterna av vulkanutbrott eftersom uppehållstiden för vulkaniska partiklar i luften är två till tre år. I denna studie har man istället fokuserat på de långsiktiga effekterna av vulkanutbrott.

Studien visar att kraftiga vulkanutbrott som sker på norra halvklotet under sommarhalvåret orsakar en stark avkylning på halva jordklotet. Det kan leda till en förändring av atmosfären och Stilla havets cirkulationsmönster, vilket i sin tur innebär att passadvindarna över västra och mellersta Stilla havet försvagas och skapar ett El Niño-liknande mönster.

Den klimatmodell som forskarna använt sig av visar också att detta kan leda till en förstärkning av havscirkulationen över Atlanten under minst 25 år efter ett utbrott, följt av en försvagning som varar i minst 35 år.

– Den här förändringen i havscirkulationen kan påverka klimatet i tropikerna och därmed hela jordens klimat i decennier, säger Francesco Pausata.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.