Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskning: Därför blir arbetsgruppen ineffektiv av tydliga mål

Publicerad: 8 September 2011, 08:45

Tydlighet och gemensamma mål sägs ofta vara vägen till framgång, men nu finns det forskning som visar att resultatet istället blir det motsatta.


Framgångsrika arbetsgrupper undviker entydiga mål och förhåller sig istället till komplex bild av sitt uppdrag. Genom att undvika tydlighet ser kollegorna en mängd olika syften, mål och aspekter av en och samma uppgift. Det hävdar forskaren Philip Runsten i avhandlingen Kollektiv förmåga vid Handelshögskolan i Stockholm.

Genom att kollegorna i arbetsgruppen har olika syn på uppgiften, skapas diskussioner om avvägningar, motsättningar och paradoxer.
– Detta kan tyckas motsägelsefullt, men effekten blir att bilden av gruppen och uppgiften hålls levande, något som alla förhåller sig till men också något som ständigt utvecklas, säger Philip Runsten i om resultatet.

Även ledarens roll ifrågasätts i avhandlingen. Vanligtvis sätter chefen det gemensamma målet och bestämmer arbetssättet, men frågan är om han eller hon verkligen har den nödvändiga överblicken och kunskapen för att kunna göra detta.

De arbetsgrupper som lyckas bäst med det ser det istället som en gemensam uppgift. På så sätt tas medarbetarnas kompetens tillvara på ett bättre sätt och gruppen blir mer effektiv.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.