Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskning: Därför bör vi äta kaniner

Publicerad: 20 Februari 2012, 13:20

Svenskarnas köttkonsumtion når rekordnivåer. För att minska klimateffekterna av den svenska kötthetsen föreslår nu forskare att vi går över till att äta kaniner.


Vi äter för mycket kött i Sverige och på tio år har konsumtionen ökat med tio kilo per person och förra året åt varje svensk i genomsnitt 86 kilo kött. Några tecken på att konsumtionen kommer minska finns inte heller.

Alla vet
att vår klimatpåverkan är starkt koppla till vår köttkonsumtion. Därför kommer forskaren Carl-Gustaf Thulin vid SLU nu med ett oväntat förslag.
– Vi borde satsa på kaninuppfödning, säger han till Sydsvenskan.

Kaninkött
är nämligen enligt Car-Gustav Thulin betydligt lägre miljöpåverkan än till exempel nötkött.
– Vi behöver hitta alternativa proteinkällor som inte sliter lika mycket på resurserna. Vi borde äta mer grönsaker, mindre kött och mer fisk. Vi försöker till exempel ta fram fiskodlingar med ett kretsloppstänkande, säger han till Sydsvenskan.

Carl-Gustav Thulin
säger att kaniner kan ses som däggdjurens fiskar.
– De äter grovfoder och omvandlar det effektivt till proteiner. I Sydeuropa är det ett mycket uppskattat matkött. Kaninproduktionen är väldigt outvecklad i Sverige och skulle kunna vara ett bra komplement för bönder.

Sydsvenskan
konstaterar att frågan förstås är om svenskarna vill äta kaning – som här anses vara ett älskat keldjur.
– Jag förstår att det kan verka provocerande. Men kaninproduktionen omsätter 1,6 miljarder euro inom EU varje år och jag tror att det skulle passa utmärkt på gårdar i Skåne och många andra håll, säger Carl-Gustaf Thulin.

Enligt Sydsvenskan äter spanjorerna mest kaninkött i EU, följt av fransmännen och italienarna. I Sverige är kaninproduktion för kött så liten att varken Jordbruksverket eller SCB har någon statistik på det.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.