Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskning: Därför kan FN:s klimatförhandlingar räddas av spelteori

Publicerad: 7 September 2011, 06:25

En grupp tyska forskare har tagit matematiken till hjälp för att se om man kan lösa alla dödlägen i FN:s klimatförhandlingar.


Ämnen i artikeln:

Klimatförhandlingar

Amerika kommer aldrig skriva på, men Europa gör det om Kina gör det, vilka osannolikt kommer göra det om inte Afrika skriver på. Ryssland vill inte göra någonting och ingen vill göra något ensam, de fattiga länderna vill att de rika gör allt och de rika länderna vill att de fattiga gör mer. Så kan resoemangen låta om FN:s klimatförhandlingar de senaste åren och nu rapporterar The Guardian att forskare vid Potsdam Institute for Climate Change börjat använda spelteori för att hitta en genväg mellan det stora antalet dödlägen som förhandlarna ständigt stäter på.

Spelteori bygger på matematik och används för att beskriva fördelaktiga beteenden i samspelet mellan olika parter. Spelteori används inom flera forskningsområden som nationalekonomi, biologi, datavetenskap och statsvetenskap.

När det kommer till klimatförhandlingarna berättar Jobst Heitzig, som leder den tyska studien som snart ska publiceras i National Academy of Sciences, att det största problemet är de länder han kallar "free-riders". Det är länder som Amerika, Kanada och Ryssland som fortsätter att släppa ut koldioxid utan försök till sänkningar och som samtidigt glatt tittar på hur klimatet förbättras av andra länder som spenderar miljardtals kronor för att minska utsläppen. Studien försöker matematiskt bevisa att klimatförhandlingarna skulle ha kommit längre om länderna gått med på att straffa varandra om de missade att nå sina utsläppsmål. Friåkarna underminerar idag enligt Jobst Heitzig de länder som vill göra något för mänskligheten.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatförhandlingar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.