Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskning: Därför måste samhällsvetare ta en aktiv roll i miljöforskningen

Publicerad: 14 oktober 2011, 07:19

Rolf Lidskog har tillsammans med forskarkollegan Göran Sundqvist skrivit boken Miljösociologi.
– Ska man förstå och åtgärda miljöproblemen måste man börja med att inse att de uppstår i samhället och därför har sin lösning i samhället, säger Rolf Lidskog.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Nu kommer boken Miljösociologi som skrivit av Örebroforskaren Rolf Lidskog tillsammans med Göran Sundqvist vid Universitetet i Oslo. I boken konstaterar man att miljöfrågor är samhällsfrågor eftersom problemen har sina rötter i samhällets utformning. Därför är det viktigt att även samhällsvetare tar en aktiv roll genom att delta i debatten och skaffa sig kunskap om miljöfrågor.
– Ska man förstå och åtgärda miljöproblemen måste man börja med att inse att de uppstår i samhället och därför har sin lösning i samhället. Det är ett av miljösociologins viktigaste budskap, som vi utvecklar i vår bok, säger Rolf Lidskog, som är professor i sociologi.
– Ett annat viktigt budskap är att inse att samhället är skiktat, att vi ser olika på miljöfrågan utifrån våra olika kulturella tillhörigheter och sociala positioner. En viktig orsak till att det ibland är så svårt att finna lösningar på miljöproblem är just att det finns olika intressen i samhället.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.