Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag09.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskning: Halva jorden stekt 2300

Publicerad: 17 Maj 2010, 07:55

Tvågradersmål eller inte. År 2300 är halva planeten obebolig. Sänkta koldioxidutsläpp räddar oss inte men cleantech väcker ett visst hopp.


Ämnen i artikeln:

Forskning

År 2300 kan den globala medeltemperaturen ha stigit med uppåt 12 grader. Halva planeten är då för varm för att bebos. Det spår australiska och amerikanska forskare i en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.

– Mycket av klimatförändringsdebatten har handlat om huruvida världen klarar att hålla den globala uppvärmningen på den relativt säkra nivån två grader till 2100. Men klimatförändringen upphör inte 2100, och vid realistiska scenarier fram till 2300 kan vi komma att stå inför temperaturökningar på 12 grader eller mer. Om det händer kommer våra nuvarande farhågor kring havsnivåhöjningar, värmeböljor och skogsbränder, artförluster och svårigheter inom jordbruket, att blekna till intet vid sidan om ett större hot – så mycket som halva den befolkade jorden kan helt enkelt bli för varm för att bebos av människor, säger en av forskarna bakom artikeln, Tony McMichael, vid Australian National University, till The Telegraph.

Att genomföra dramatiska sänkningar av CO2-halterna är ingen idé, menar forskarna som anser att det arbetet har misslyckats. Viktigare då är utvecklingen av teknik för ren energi, menar man.

Läs artikeln på Telegraph:s webbplats.Läs mer om Pnas på www.pnas.org.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.