Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskning: Här är brasmysets mörka baksida

Publicerad: 8 februari 2017, 13:04

Tillhör du dem som har lyxen att kunna unna dig en mysig brasa i kakelugnen, öppna spisen eller i kaminen? Nu visar forskning att ditt mys är betydligt mer skadligt än man tidigare trott.


Vedeldning har betydligt större negativa effekter på stadsluften i Sverige än vad forskarna tidigare trott. Enligt en ny studie som koordinerats av IVL Svenska Miljöinstitutet så orsakar luftföroreningar från vedeldning i princip lika många dödsfall som utsläppen från trafiken.

Trots att långväga luftmassor bidrar till de största partikelhalterna i svenska städer så ger de partiklar som kommer från lokala utsläpp från trafik och vedeldning större konsekvenser för dödligheten menar forskarna som uppskattar att dessa utsläpp orskar 170-400 dödsfall i Stockholm varje år. Motsvarande siffror för Göteborg och Umeå är 100-240, respektive 9-23. IVL:s Peringe Greenfelt är en av de som arbetat med studien.

Är det här utsläpp från vedeldning i privata bostäder?
– Ja, det är det som ger de stora utsläppen. De studier som vi har gjort visar att utsläppen från vedeldning ligger ganska konstant medan andra utsläpp har minskat och även de utsläpp som kommer långt bortifrån. På det hela taget kan man säga att luften i våra städer blir bättre, men den är fortfarande inte bra och utsläppen från vedeldningen blir kvar här på en ganska hög nivå.

Vad är det som är så farligt med just de här utsläppen?
– De studier vi har tittat på när det gäller sjukdomar visar att partiklar från vedeldning kan ha en väsentlig effekt för risken att drabbas av stroke och även överdödlighet till följd av mer generella faktorer som hjärt- och kärlsjukdomar.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.