Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskning: Koldioxid gör fiskarna självmordsbenägna

Publicerad: 19 januari 2012, 12:25

Koldioxid i haven har samma effekt på fiskar som alkohol på människor – avtrubbade sinnesintryck och galet risktagande, rapporter New Scientist


Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Varje år tar haven upp cirka 2,3 miljarder ton koldioxid (antropogent) som gör vattnen surare. Tidigare forskning har visat hur fiskar ändrar beteende när de släpps ut i vatten med samma surhetsgrad som förväntas i slutet av detta sekel.

Fiskarna agerar djärvare och dras till lukter de annars inte skulle göra, även sådana lukter som tillhör rovfiskar och främmande miljöer, skriver New Scientist

De senaste studierna från Philip Munday på James Cook-universitet i Australien och Göran Nilsson vid Oslo universitet visar att koldioxiden leder till ett mera riskfyllt beteende på grund av en neurotransmittor vid namn GABA-A.

Ett test genomfördes med clownfisk (Amphipron percula) i vatten med dubbelt så hög koldioxidhalt som normalt. När ynglen hade växt till sig fick de välja mellan vatten som luktade av rovfisken stentorsk eller vatten utan lukt.

Resultaten bekräftade tidigare iakttagelser. De fiskar som vuxit upp i surt vatten simmade rakt mot lukten av stentorsk i nio fall av tio – medan fiskar i den normala kontrollgruppen simmade bort från faran i nio fall av tio.

I ett annat test märkte forskarna hur de undersökta fiskarna tappade förmågan att ta till höger eller vänster – en helt avgörande egenskap för att överleva i stim.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.