Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskning: Kollektivtrafik gör dig smal

Publicerad: 27 augusti 2010, 07:47

Att resa kollektivt till jobbet har fler fördelar än en minskad miljöpåverkan. Enligt en ny studie så så gör kollektivtrafiken människor både smalare och friskare, samtidigt som den leder till en ökad trafiksäkerhet.


Studien är utförd av American Public Transport Association (APTA) och visar att människor som lever i samhällen med omfattande kollektivtrafiknät generellt sett motionerar mer, lever längre och är friskare än de som bor i städer där man är mer bilberoende.

– Användandet av kollektivtrafik innebär helt enkelt att folk promenerar mer, vilket förbättrar konditionen och leder till friskare medborgare. Ännu viktigare är att ett ökat användande av kollektivtrafik är den kanske mest effektiva trafiksäkerhetsåtgärden ett samhälle kan vidta, säger APTA:s president William Millar till Inhabitat.

Invånare i samhällen med omfattande kollektivtrafiknät lever nämligen inte bara längre tack vare den ökade motionsdosen – de minskar dessutom sin risk för att dö i trafiken. Till exempel så är trafikdödligheten i Bronx, New York 4 på 100.000, vilket kan jämföras med biltäta Miami, Kansas där siffran är tio gånger högre – 40 på 100.000.

Todd Litman på Victoria Transport Policy Institute, som var med och samlade in uppgifter för rapporten, menar att fördelarna vad gäller hälsa och säkerhet inte nog kan understrykas, och hans slutsats är att man bör satsa mer pengar på att utöka kollektivtrafiknäten.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev