Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskning: Kreativa ledare skapar högre lönsamhet

Publicerad: 13 november 2010, 09:49

Kreativitet hör inte bara hemma på reklambyråer och designavdelningar. En kreativ chef får nämligen friskare medarbetare som presterar bättre. Det visar forskning av Lunda-forskaren Farida Rasulzada.


En bra ledare är positiv och ser möjligheter.

Visst,
det låter som en klyscha. Men forskaren Farida Rasulzada, vid Lunds Universitet, har belägg för att klyschan är sann. Hon har forskat kring det hon kallar kreativt ledarskap och ser att det finns en koppling mellan kreativitet och hälsa.
– Människor som upplever att de är kreativa mår bättre. Kreativitet är ett sätt att minska stress, oro, huvudvärk, spänningar och sömnsvårigheter, säger hon till cheforganisationen Ledarnas webbnyheter.

Och om du är kreativ i ditt ledarskap kommer det att smitta av sig på dina medarbetare. I sin forskning har Farida Rasulzada sett en tydlig koppling mellan kreativitet och lönsamhet.
– Personalens hälsa är bättre, de känner sig motiverade och sedda. Att vara kreativ är att satsa på framtiden. Men som chef måste man föregå med gott exempel, våga ifrågasätta och välkomna nytänkande. De kreativa ledarna berättar att de känner sig motiverade och får inspiration av att se andra utvecklas, säger Farida Rasulzada.

Hon säger också att en kreativ chef har mer fokus på individuell utveckling än tillväxt.

Henrik Rådmark

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.