Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskning: Nervgift i Östersjön

Publicerad: 5 Maj 2010, 08:20

Nervgiftet BMAA, som kan ha betydelse för uppkomsten av sjukdomar som ALS och Alzheimer, har hittats i ett flertal organismer i Östersjön och på västkusten.


Ämnen i artikeln:

FiskeForskningHav

I en ny studie av forskare från Stockholms universitet och Karolinska Institutet har man hittat neurotoxinet ²-metylamino-L-alanin, eller BMAA som kopplats samman med sjukdomar som ALS och Alzheimer, i flera organismer i Östersjön och på västkusten. Det är sedan tidigare känt att cyanobakterier, blå-gröna alger, kan producera BMAA. Detta har visats på den tropiska ön Guam, där man också haft ovanaligt hög frekvens av neurologiska sjukdomar i befolkningen.

Den nya studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS, visar att den naturliga populationen av de cyanobakterier som varje år blommar i Östersjön producerar BMAA under hela sin blomningssäsong.
– Vi har också påvisat att BMAA finns i de djurplankton som lever med dessa cyanobakterier och i ett antal fiskarter i Östersjön, framför allt i bottenlevande fisk, berättar Birgitta Bergman som är professor i växtfysiologi vid Stockholms universitet.

De nya rönen tyder alltså att att BMAA ackumuleras i plankton och i fiskars muskler och hjärnvävnad. Forskarna har också hittat BMA i musslor och ostron på västkusten.
– Våra resultat är de första som påvisar spridd förekomst av BMAA i ett ekosystem utanför det tropiska Guam. Då cyanobakterier är mycket vitt spridda organismer i ett globalt perspektiv, och var bland de första organismerna på jorden, har denna upptäckt både stort ekologiskt samt potentiellt medicinskt intresse eftersom det finns misstankar om att BMAA kan vara av betydelse för uppkomsten av neurodegeneativa sjukdomar, som ALS och Alzheimers sjukdom, säger Sara Jonasson som är forskare i växtfysiologi på Stockholms universitet.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeForskningHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.