Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskning: Partiklar från dubbdäck sänker immunförsvaret

Publicerad: 10 December 2010, 09:14

Ny svensk forskning visar att vägpartiklar på 4 till 8 mikrometers diameter orsakar försämrad motståndskraft hos proteiner i blodet.


Ämnen i artikeln:

Partiklar

Studien som i december publiceras i den vetenskapliga tidskriften Chemical Research in Toxicology har gjorts av forskare i arbets- och miljömedicin vid Linköpings universitet, under ledning av Anders G Ljungman.

Studien har gjorts i laboratorium med den typ av blodets immunproteiner som kallas makrofager. De utsattes för partiklar av en storlek som i EU går under benämningen PM10. Partiklarna alstrades i en vägsimulator bestående av asfalt och granit.

När proteinerna analyserades efter 18 timmar hade sju av tio analyserade proteiner minskat och tre ökat. De sju som minskat var sådana som är inblandade i antiinflammatoriska processer och andra viktiga cellfunktioner. De som ökat var proteiner som förknippas med inflammationer.

Inflammationer spelar stor roll vid hjärt- och lungsjukdomar.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Partiklar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.