Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskning: så blev grön el politiskt gångbart

Publicerad: 22 Februari 2011, 10:02

Begreppet förnybar energi är omtvistat och betyder något helt annat idag än på 80-talet, skriver Ann-Sofie Kall i sin avhandling


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiGrön ElPolitik

Förnybar energi är ett gränsbegrepp som är elastiskt och kan ges olika betydelser. På 1980-talet stod det för sol och vind, förnybara energikällor som skulle utvecklas i ett lokalt, småskaligt energisystem.

Det visar Ann-Sofie Kall i sin avhandling, ”Förnyelse med förhinder” vid Linköpings universitet. Hon har gått igenom den energipolitiska debatten i riksdagen från 1980 fram till 2010.

På 90-talet ändrades språkbruket och förnybar energi kom att förknippas med biobränsle. Denna produktion skedde i ett storskaligt system och gjorde att begreppet inte längre förknippades med något alternativ. Biobränsle blev en kompromiss alla politiker kunde acceptera.

Men i mitten av 2000-talet
svängde det igen. Centern bytte politisk sida i energifrågan. Begreppet förnybar energi gick från att handla om sol, vind och biobränsle på hemmaplan till att omfatta ett globalt perspektiv.

Den politik för en ”grön” el som de borgerliga tidigare kritiserat blev nu deras bästa argument för att inte behöva göra så mycket mer. Sverige var bäst i Europa och en förebild för världens länder, skriver Ann-Sofie Kall.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.