Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskning: Syre bildas i marken

Publicerad: 9 januari 2014, 08:49

En ny svensk upptäckt visar att syre bildas i marken genom oxidation av markvatten. Kunskapen skulle kunna användas i kampen mot klimatkrisen.


En ny svensk upptäckt visar att syre kan bildas i marken, helt utan solljus. Det är första gången man upptäcker en omfattande biologisk bindning av syre utöver fotosyntesen. Syret skapas av att markvatten oxideras. Processen reducerar dessutom koldioxid och skulle den nya kunskapen skulle kunna användas i arbetet med att minska växthuseffekten.
– Resultaten visar att det pågår en högst oväntad biokemisk process i skogs-, jordbruks- och gräsmarker. Det här är kunskap som bör vara möjlig att tillämpa i det fortsatta arbetet med att minska koldioxid i atmosfären och motverka växthuseffekten, säger professor Siegfried Fleischer vid Högskolan i Halmstad, som initierade studien ”Dark Oxidation of Water in Soils”.

Studien publicerades i dagarna publicerades i tidskriften Tellus B: Chemical and Physical Meteorology.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.