Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Forskning: Varierande klimatvinst med skogsplantering

Publicerad: 20 Juni 2011, 09:27

Att plantera skog för att dämpa växthuseffekten är kanske inte så enkelt som många tror, visar ny forskning.


Ämnen i artikeln:

Skog

Växande träd absorberar koldioxid och gör ett viktigt jobb för att dämpa växthuseffekten. Men man har ännu inte tagit med i beräkningen att träden påverkar det lokala klimatet på andra sätt, visar ny forskning från University of Victoria och Antiginosh som refereras i New Scientist.

De lokala effekterna av skogsplantering varierar. Skogar närmare polerna är mörkare och absorberar mer solljus än till exempel odlad mark, och i tropikerna kyler skogarna ned sin omgivning genom att avge fuktighet.

Detta kan ställa till det för FN:s REDD-program som bygger sitt klimatarbete på att stoppa avskogningen.

Forskarnas uträkning pekar mot att en tropisk skog är cirka tre gånger effektivare att reducera värme jämfört med en tempererad skog. FN underskattar därför den tropiska skogens bidrag i klimatarbetet, menar de.

Forskarna konstaterar att FN:s beräkningsmetoder är lite fyrkantiga och inte passar alla skogar – för det är svårt att uppskatta skogarnas förmåga att reflektera solljus och avge fuktighet.

Forskarna har också räknat ut vad som skulle hända om hälften av dagens uppodlade mark skulle förvandlas till skogsplantager till år 2060 – och kom fram till att det skulle sänka den globala temperaturen med 0,25 grader.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.