Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskning: Vi dränker jorden med kväve

Publicerad: 8 oktober 2010, 07:33

Det är inte bara i Östersjön övergödningen är ett stort problem. En ny global studie visar att många av jordens ekosystem i våtmarker och längs kuster nu är övergödda och kommer att vara så under århundraden.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Danska och amerikanska forskare publicerade nyligen en dyster rapport om kväveutmaningen i Science. Enligt rapporten har människans omfattande användning av gödningsmedel under de senaste 100 åren snedvridit kvävets kretslopp totalt.

Kvävets kretslobb anses ha pågått i 2,5 miljarder år – ända sedan bakterier för första gången började ta upp icke organiskt kväve från atmosfären. Nu har detta kretslopp enligt forskarna rubbats rejält. En stor del av världens våtmarker och kuster är nu övergödda. Forskarna menar att det kommer att ta hundratals år att återställa balansen.

Den största orsaken till obalansen är enligt rapporten användingen av gödningsämnen i jordbruket – som uppges ha ökat med 800 procent under perioden 1960-2000. Till detta kan man lägga förbränningen av fossila bränslen som också bidrar till kväveöverskottet.

Forskarna bakom rapporten menar att användningen av konstgödsel måste minska dramatiskt. Att helt sluta med konstgödning är emellertid enligt forskarna omöjligt då det inte skulle gå att föda jordens befolkning på nära 7 miljarder människor utan modernt jordbruk.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News