Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskning: Vilken karriärtyp är du?

Publicerad: 5 oktober 2010, 08:06

Nu har amerikanska forskare mejslat fram fyra olika karriärtyper som drivs av olika saker. Vilken karriärtyp är du?


Det är tidningen Chef som berättar om de fyra olika karriärtyperna. Genom att känna igen dig själv kan du få mer förståelse för hur du utvecklas i karriären. Och varför du agerar som du gör.

Om du är chef kan karriärtyperna också hjälpa dig i ditt arbete med att få medarbetarna att växa. Typerna kan till exempel vara till hjälp när du håller utvecklingssamtal eller då du vill motivera dina medarbetare i arbetet.

Karriärtyperna har tagits fram genom insamlade data från drygt 400 000 personer som intervjuats om deras karriärdrömmar och deras karriärvägar. Insamlingen har skett sedan 1970-talet.

Här är de fyra karriärtyperna:

- Experten: Tycker inte att det är viktigt att klättra i karriären. I stället väljer den här typen ett specifikt yrke och motiveras av att få mer kunskap och utveckla sina färdigheter.
- Den linjära: Fokuserar på att klättra uppåt på karriärstegen enligt hierarkins alla regler. Motiveras av resultat, befordringar och makt.
- Den utvidgande: Gör karriär i en cirkulär rörelse, och utvidgar sin »cirkel« vart femte till tionde år, och byter då gärna område eller bransch. Utveckling motiverar den här typen av medarbetare.
- Den episodiska: Vill ha snabba karriärbyten inom sitt arbetsområde. Motiveras av variation och oberoende.

Källa: www.chef.se

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News