tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Forskningslarm: Antalet insekter minskar kraftigt

Publicerad: 18 oktober 2018, 10:11

Antalet insekter i El Yunque-regnskogen i Puerto Rico har minskat med upp till 98 procent sedan 1976. Samtidigt har temperaturen i området stiget med 2 grader. Det hävdas i en ny studie.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

Mellan åren 1976-1977 satte forskare från USA och Mexiko upp fällor i El Yunque-skogen för att se hur många insekter som fanns i skogen. Man undersökte också biomassan på marken i skogen och mätte antalet ödlor, grodor och andra arter som livnär sig på insekter.

År 2012 gjorde forskarna samma undersökning och kunde då konstatera att antalet insekter man fångade in med nät minskat med mellan en åttondel och en fjärdedel, beroende på art. Antalet arter som infångades med fällor som var preparerade med klister hade minskat med 98 procent. Forskarna kunde också notera att antalet grodor och ödlor hade minskat kraftigt. Till exempel hade antalet Anolisödlor minskat med 30 procent, och vissa arter av anolisödlesläktet hade minskat med 91 procent.

Genom att jämföra resultaten från en annan studie där forskare mätt antalet fåglar i El Yunque-skogen mellan år 1990 och år 2005 kunde forskarteamet bakom den nya studien se att även fåglar som livnär sig på insekter minskat kraftigt. Totalt sett hade antalet fåglar minskat med 50 procent men bland arter som åt frukter och frön var minskningen i stort sett obefintlig, medan vissa av de arter som uteslutande livnärde sig på insekter minskat med 90 procent.

Eftersom användningen av växtbekämpningsmedel minskat med 80 procent i Puerto Rico sedan 1970-talet drar forskarna slutsatsen att det är temperaturhöjningen är orsaken till massdöden bland insekterna.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.

Läs studien här.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev